Aavikkotasku Raahessa!

Aavikkotasku Raahessa!

Tänään tuli päivällä Lintutiedotukseen tieto Raahen Välimatalalta löytyneestä aavikkotaskusta (Oenanthe deserti) – ensimmäinen lajiaan Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen alueella! Pakkohan sitä oli siis suunnata linnun perään.

Raahen aavikkotasku oli Suomen 18 havainto lajista, ja jo kolmas tälle lokakuulle. Kaksi aiempaa (Helsinki ja Naantali) linnut ovat olleet komeita koiraita, mutta tämä Raahen lintu oli naaraspukuinen. Aavikkotasku on kerran ehtinyt jo olla hetken PPLY:n lajilistalla, koska laji on havaittu Kuusamossa lokakuussa 2003, mutta se poistettiin PPLY:n listalta sittemmin Kuusamon lintukerhon perustamisen jälkeen. Välimatalan lintu ruokaili pirteän oloisesti hiekkarannan levä- ja ruokovalleilla sekä ruovikon reunassa ja oli siten helposti bongattavissa kaikille paikalla käyneille. Lintu oli kohtalaisen arka, vaikka se oli välillä käynytkin aika lähellä paikalla olleita bongareita. Jonkunlaiset kuvat linnusta myös tuli, vaikka komean kultaisessa auringonlaskun valossa kuvien sävyjen säätö oikeanlaisiksi oli melko hankalaa.

Onnittelut linnun löytymisestä Varpeniuksen Karille! Olihan se jo aikakin onnistua bongauksessa taannoisen Oulun välimerenlokin hylsyilyn ja Taivalkosken arotaskun bongaamattomuuden jälkeen.