Kiljukotka Tõnn Iissä!

Kiljukotka Tõnn Iissä!

Virolainen sateliittilähettimellä varustettu julkkiskiljukotka Tõnn havaittiin Iin Myllykankaalla 26.4.2012! Olimme seuraamassa muuttoa Myllykankaan louhoksen sorakasoilla kun huomasin (klo. 11:15) lounaassa kaartelevan ja roikottavat tumman Aquilalaikuilla varustetun petolinnun. Tarkensin lintuun kaukoputkella ja huusin samantein ”Tõnn!”, koska näin oitis linnun selässä sojottavan antenninpätkän. Ehdin siis yksilöidä linnun ennenkuin edes määritin lajia. Lintu kaarteli pienen hetken nosteissa ja lähti rivakkaan matkalentoon kohti luodetta ohittaen meidät noin kilometrin etäisyydeltä länsipuolelta ja noin 100 m korkeudessa.

Soitin linnusta oitis tuttavalle, joka oli havainnoimassa noin 20 km meidän luoteispuolella Simon Leipiössä. Tõnn havaittiin Simossa kuitenkin vasta tunnin päästä, joten mitähän lie lintu tehnyt tuossa välissä, koska meidän kohdallamme se oli kuitenkin hyvässä matkavauhdissa.

Onnekas Tõnnin tapaminen ei kuitenkaan ollut ihan täysi yllätys, koska edellisenä päivänä oli tullut tieto, että sateliittilähettimen paikannusten perusteella lintu olisi Raahessa. Seuraavaksi päiväksi luvattiin hyvää muuttosäätä itätuulen kera, joten vitsailinkin illalla, että huomenna se menee Myllykankaalla. En kuitenkaan oikeasti uskonut lintua siellä näkeväni. Tapahtuma oli kuitenkin erittäin mukava tapaaminen tuon jo monta vuotta Suomea kiertäneen, mutta erittäin harvoin lintuharrastajien näkemän linnun kanssa.

Tõnnin liikkeitä voi seurata projektin nettisivuilla. VIHJE: klikkaa oikealta lajeista näkyviin vain Tõnn, ja valitse alempaa options- kohdasta ”route”, niin näet linnun reitin kartalla. Samalla sivustolla voi katsella linnun liikkumista myös aiempina vuosina. Harmittavasti paikannuksia tulee sen verran harvoin, että juuri tuossa Myllykankaankin kohdalla reitti on piirretty kahden paikannuksen välillä suoraan meren kautta.

Alla dokumentiksi 100% croppi Tõnnistä.