Naurava korppi ja kevään ensimmäinen lokki

Naurava korppi ja kevään ensimmäinen lokki

posted in: kuvablogi, linnut | 0

Maaliskuu on jo puolivälissä, mutta talvi ei anna periksi, ei sitten millään. Päivisin aurinko lämmittää jo hitusen, mutta yöpakkaset ovat vielä hyvin ankaria. Esimerkiksi viime yönä lämpötila kävi Oulussa Linnanmaan sääaseman mukaan -26 asteessa, ja eipä sen myötä päivälämpötilatkaan laske juuri kymmenen asteen alapuolelle.

Mutta eipä se auta – kuvaamaan oli pakko päästä, pitkästä aikaa. Aamupäivällä poljin siis vajaan parinkymmenen asteen pakkasessa Ruskon kaatopaikalle, missä ainakin olisi lintuja. Tosin mitään sen kummempaa ei ollut odotettavissa kylmän sään vuoksi. Totutusti paikalla oli tosi runsaasti variksia, naakkoja ja korppeja. Joukossa oli nyt jo jokunen mustavariskin – ensimmäisiä kevätmuuttajia. Korpit lensivät soidinta kaatopaikan takana, tiaiset ja keltasirkut lauloivat ja talvehtinut kottarainenkin viritteli jossain. Kameran kennolle tarttui pääasiassa vain tylsiä lentokuvia varislinnuista.

Jo poispäin lähtiessäni huomasin kuitenkin suureksi yllätykseksi taivalla kaartelevan juhlapukuisen harmaalokin. Kylmän talven jäljiltä kyseinen argari oli PPLY:n alueen ensimmäinen kevätmuuttaja ja vasta vuoden toinen havainto lajista näillä perukoilla! Kuinkahan kauaksi pittää mennä, että on viimeksi ollu tällanen tilanne. Argari kaarteli välillä aika lähelläkin ja koitti laskeutua biojätekasoille, mutta sai aina variksilta huutia. Varisten ahdistelemana se päästi muutaman kerran keväisen kaklatuksenkin. Paikalta poistuessa lennähti vielä nuori kanahaukka ohitseni, mistä siitäkin tarttui muutama sutturuutu kennolle. Gentti oli jossain aterioidessaan liannut vatsansa vereen.

Edelleen kevättä odotellessa…