Punapyrstölepinkäinen Oulunsalossa!

Punapyrstölepinkäinen Oulunsalossa!

Oulunseudulla kannattaa rakentaa Kempeleenlahden rantaan – todellakin, jos haluaa saada punapyrstölepinkäisen (Lanius isabellinus) pihapinnaksi. Maanantaina 21.11.2011 löytyi Oulunsalon Karhuojalta punapyrstölepinkäinen, Isabellinus -alalajin koiraslintu. Lintu liikkui pirteän rauhallisesti omakotiasutuksen liepeillä ja uusien, juuri rakenteilla olevien asumusten pihoilla, eikä paljoa välittänyt ympärillä hyörivistä bongareista ja työkoneista. Lintu myös näytti löytävän syömistä ojista, jotain hyönteisiä, ja onpa sen nähty saavan myyräkin saaliikseen. Karhuojan lintu oli Suomen seitsemäs yksilö ja toinen tälle vuotta Suomessa.

Lintu oli PPLY:n toinen yksilö, koska se ensimmäinen havaittiin 24.5.2005 Kempeleen Vihiluodossa vain kahden kilometrin päässä tästä. Tuolloinkin lintua katsottiin rakenteilla olevan omakotitalon pihalta, kun se liikkui Kempeleenlahden rantapajukoissa. Myös tuo Kempeleen lintu oli isabellinus niinkuin taitavat olla kaikki muutkin Suomen yksilöt. Ensimmäinen lintu jäi monelta hoitamatta, joten Oulunsalon lintu toi monelle bongarille lohtua.

Minua tämä Oulunsalon lintu ei kovin aikaisin saanut liikkeelle, koska Kempeleen lintu oli hoidossa jo aiemmin (ks. viimeinen dokumenttikuva). Torstaina 24.11. luvattiin kuitenkin pitkästä aikaa hieman aurinkoa, joten pakkohan sinne oli mennä kameran kanssa ja hakea kuvat pois. Sen verran hyviä kuvia sieltä oli jo muut saaneet aiemmin. Aurinkoa kyllä kaivattiinkin, jotta tuolla ulkona olisi edes pikkasen valoa kuvaamiseen. Kuukausi aikaa jouluun, mutta lunta ei ole maassa lainkaan, aamulla oli kova vesisade, lämpöä on neljä astetta ja tuuli puhaltaa leudosti lounaasta…