Helemikuun helteillä!

Tämä on kyllä ollut kerrassaan ihmeellinen ja täysin poikkeuksellinen talvi! Jos tätä nyt talveksi voi oikein kutsuakaan. Helmikuun pitäisi olla se kylmin ja lumivarmin kuukausi näillä leveyksillä, mutta tässä parin päivän aikana on maisema muuttunut ihan huhtikuun veroiseksi. Pohjois-Pohjanmaalla – Kalajoella ja Limingassa – lämpömittari on näyttänyt +7 astetta ja kaikki vähätkin lumet sulivat keväisessä auringonpaisteessa ja vesisateissa. Metsissä ei ole lunta nimeksikään, eikä pelloilla ja rannoilla enää lainkaan. Ojat ja joet tulvivat, ja meri lainehtii jäättömänä.

Ainoa mikä tästä maisemasta puuttuu on töyhtöhyypät ja kiurut, mutta normaalistihan niiden pitäisi tulla tänne vasta reilun kuukauden päästä. Nyt niiden ensijoukot ovat tulossa jo selvästi Porin pohjoispuolella. Pohjois-Pohjanmaalle on saapunut jo ensimmäisiä joutsenia ja mustavariksia sekä runsaasti lokkeja.

Jos näistä alla olevista kalajokisista kännykkäräpsyistä pitäisi arvata vuodenaikaa, olisi huhtikuu varmaan helpoin arvaus. Tosin vaikka maisema normaalisti huhtikuussa olisikin muuten saman näköinen, olisi meri kuitenkin vielä umpijäässä…