Hytymaljakkaita

posted in: kuvablogi | 0

Toukokuussa uutisoitiin monella taholla, että sienitutkijat olivat etsintäkuuluttaneet hytymaljakas-sienen (Sarcosoma globosum). Hytymaljakas etsintäkuulutettiin lähinnä siksi, että harvinaisen sienen levinneisyyttä ja yleisyyttä Suomessa haluttiin selvittää tarkemmin.

Tutkijat kaipaavat havaintoja sienestä sen levinneisyyden selvittämiseksi. Hytymaljakasta löytyy parhaiten kalkkivaikutteisista, paksun sammalpeitteen peittämistä kuusikoista ja lehdoista puronvarsilta ja rinteiltä juuri tähän aikaan vuodesta. Hytymaljakas on silmälläpidettävä laji.

Hytymaljakas on noin nyrkin kokoinen, tynnyrimäinen sieni ja sen malja on hyytelön täyttämä. Aluksi se on pallomainen, mutta myöhemmin siitä tulee sylinteri- tai tynnyrimäinen. Vanhana sieni lysähtää kokoon ja se muuttuu ohueksi, laakeaksi ja epäsäännöllisen poimuiseksi. Sieni on tumman ruskea, korvasienen värinen.

Itse olin juuri pari päivää aiemmin löytänyt hytymaljakkaita Kalajoelta Tohkojan ojan verrelta, mutta en tuolloin vielä tiennyt mikä se oli. Uutisen nähtyäni ilmoitin havainnot pyydetysti Sieniatlakseen Laji.fi -palvelun kautta, ja kävin kuvaamassa sienet ja niiden elinympäristön paremmin. Keskipäivän kovissa valoissa kuusimetsän siimeksessä oli vain aika tiukkoja valoja ja varjoja.