Lumijoen Lamunkari on matala maannousemarannikon saari Liminganlahden keskellä. Alueelle tyypillisesti sen koko vaihtelee huomattavan paljon vedenkorkeuden mukaan. Lamunkari on linnustollisesti erittäin arvokas osa Liminganlahden lintuvesikokonaisuutta, ja maihinnousukiellossa lintujen pesimäkaudella. Saaressa ei kasva lainkaan puita, vaan se on pääasiassa rantaniittyä, lieterantaa ja matalaa pajukkoa.
Kävimme saaressa veneellä keskiviikkoiltana, kun säätiedotus lupasi tyyntä keliä rantautumiseen. Vedenkorkeus oli nyt luokkaa +20 cm, joten saari oli melko pieni. Säätiedotus lupasi myös sadekuuroja, joka toisaalta loi mahtavia pilviä ja dramaattisia valoja reissullemme. Tähän aikaan vuodesta vesisade on onneksi vielä lämmintä, ja optiikanhan pystyy pakkaamaan sateenpitävästi.
Yhtenä tavoitteena reissulla oli nähdä hyvin kahlaajia – se onnistuikin 17 lajin verran. Yksilömäärät olivat kuitenkin näin ylävedellä melko vaatimattomia. Parhaita lajeja olivat mm. punakuirit, mustapyrstökuirit, vesipääsky, pulmussirrit, kuovisirrit, pikkusirrit ja tundrakurmitsa. Muita kivoja havaintoja olivat mm. kymmenet räyskät, kyhmyjoutsenpoikue hyvin pienten poikasten kanssa, punasotka ja nuoret pikkulokit. Reissun lopussa Sannanhaminassa huuteli vielä kaksi luhtakanaa auringon laskiessa.
Reissua voi pitää kokonaisuutena erittäin onnistuneena. Kaukoputken, kiikareiden ja kameravehkeiden kantaminen on aina kompromissi, jossa kuvaamiseen ja lintujen katsomiseen ei voi keskittyä kumpaankaan kunnolla. Tässä setissä maisemat on huitaistu puolihuolimattomasti iPhone 6S:llä ja linnut Canon 7D MkII kera Canon 300/2.8 II + 1,4tc III.