Kaksi yötä karhukojussa

posted in: kuvablogi, linnut, uutiset | 0

Osallistuin heinäkuun puolivälissä Pohjoisen Luontokuvaajat ry:n (POLKU) järjestämälle karhukuvausreissulle Kuhmon Vartiukseen, Wild Brown Bear’in kuvauskojuille. Aiemmin olin kertaalleen käynyt kuvaamassa karhuja Martinselkosen eräkeskuksen kojuilla Kuhmossa, mutta tästäkin reissusta oli kulunut aikaa jo sen seitsemän vuotta. Oli siis jo aikakin ottaa uusiksi!

Tällä kertaa vietimme kojuissa kaksi yötä, joten erilaisia tilanteita tulisi riittämiin, minkä lisäksi molemmille öille pystyi vaihtamaan kojua ja kuvausympäristöä. Molempina öinä paikalla vieraili kolme eri karhua, joista yksi oli iso uros ja kaksi ylivuotisia pentuja. Karhut juoksivat syöttipiilot läpi harmittavan pikaisesti, ja pysyivät poissa lähes koko loppu ajan. Ensin piiloille ilmestyi alkuyöstä uroskarhu, jonka jälkeen ylivuotiset pennut kiersivät samat paikat omassa tahdissaan myöhemmin yöllä. Karhujen liikehdintä oli välillä niin hiljaista, että kojussa oli aikaa myös kuvata maisemia ja paikalla käyneitä lintuja. Ihmeellistä oli huomata kuinka paljon sama maisema voikin vaihtua valaistusolosuhteiltaan auringonlaskusta auringonnousuun läpi usvaisen yön! Yönselässä ja aamulla myös ahmat kiersivät piiloja makupalojen toivossa.

Maisemat ja valot sattuivat reissulla todella komeiksi, mutta harmittavasti ne pääesiintyjät puuttuivat juuri niistä parhaimmista maisemista. Se on toki valokuvauksen – ja erityisesti kojukuvauksen suola – että sitä oikeaa ja omassa päässä olevaa kuvaa pitää kytätä useampana yönä. Vaikka sainkin reissulta todella monta hyvää ruutua, niin juuri sitä Oikeaa ja paikalla mietittyä Ruutua ei näistä nyt tullut…

Eiköhän ne seuraavat yöt karhukojussa tule sitten varattua jo viimeistään ensi vuonna tämän kokemuksen jälkeen! Sen verran hienoja kuvia ja kokemuksia näillä paikoilla on tarjota, sekä kojussa kyttäämisen jännitys jo itsessään saa suunnittelemaan jo seuraavaa reissua!