Vuosi 2013 on takana päin, ja taas on aika luoda lyhyt katsaus menneeseen vuoteen.
Vuosi 2013 alkoi hyvin talvisena ja lumisena, ja alkuvuodesta saikin kuvailla varsin hienoissa maisemissa. Alkuvuoden kohokohtia olivat mm. talvehtiva kurki Kalajoella, tunturikiuru Tyrnävällä ja muutamat hiiripöllöt eri paikoilla. Edellisen talven massiivisten tilhi- ja taviokuurnaparvien jälkeen maastossa oli vielä myös marjalintuja kuvattavaksi asti. Kevättalven ehdottomia tähtiä olivat Oulunsalossa avoimella peltoaukealla saalistelleet lapinpöllöt, joita oli paikalla enimmillään jopa neljä yksilöä. Hienoista linnuista sain myös monta mukavaa kuvaa ja mieleen painunutta kokemusta.
Kevätpuolella pääsin kuvaamaan hullua metsoa Kalajoella – joka sekin oli melkoinen kokemus. Kevään edetessä ja sen vaihtuessa kesäksi sain reissata taas tiiviisti ympäriinsä töiden merkeissä. Toki maastotyökiireet tarkoittavat töihin sitoutumista ja töiden hoitamista, mutta siinä ohessa kerkiää aina ottaa myös jokusen valokuvan. Saanhan kuitenkin liikkua töiden vuoksi myös hyvillä lintupaikoilla – ainakin välillä. Vuonna 2013 maastotyöt sijoittuivat etupäässä Kemin ja Kalajoen väliselle rannikkoalueelle sekä Oulun, Lestijärven ja Hyrynsalmen väliselle alueelle, josta suurin osa kuvasaaliistanikin on. Useimmiten kuljin maastossa lintujen, lepakoiden ja liito-oravien sekä kasvillisuus- ja luontotyyppi-inventointien merkeissä. Maastopäiviä vuoden aikana kertyi hulppeasti – varmaan ainakin nelisen kuukautta.
Toukokuussa pääsin Hyrynsalmen reissuilla kuvaamaan myös komeita vesiputouksia Puolangan Hepokönkäällä sekä Komulankönkäällä. Hyrynsalmen vanhoissa metsissä lauloi useampia sinipyrstöjä, joista sain ensimmäiset kuvani. Toista vanhojen metsien lajia, idänuunilintua, pääsin kuvaamaan hienosti hieman erilaisessa ympäristössä Lestijärvellä. Lestijärvellä pääsin kuvaamaan myös metsäpeuroja, joita näin ensimmäistä kertaa kunnolla. Lepakkoselvitysten ohessa onnistuin jotensakin kuvaamaan myös ruokailevaa pohjanlepakkoa. Pesimälinnustoselvitysten ja lepakkoselvitysten vuoksi pääsin liikkumaan maastoissa komeina kesäöinä ja hienoissa aamuvaloissa. Harmittavan usein töiden jälkeen oli kuitenkin sen verran väsynyt olo, että enempään kuvaamiseen ei ollut enää puhtia, vaikka valojen puolesta mahdollisuuksia olisi ollut vaikka mihin…
Lintupuolella mielenkiintoista oli arosuohaukan pesän löytyminen Ylivieskasta, josta kävimme rengastamassa poikaset heinäkuun alussa. Laji on vasta levittäytymässä Suomeen, mutta vuodelta 2013 tiedossani on noin neljä pesintää Pohjois-Pohjanmaalta. Lajin tyypillistä elinympäristöä eli ojitettuja suorääseiköitä maassamme kyllä riittää, joten lajin levittäytyminen ei ole ainakaan elinympäristön määrästä kiinni. Mielenkiintoista oli myös sitruunavästäräkin pesiminen Oulun Pateniemessä, jossa pääsin lintuja kuvaamaankin. Vuonna 2013 pääsin myös takaisin elisten makuun, kun kävin bongaamassa Muhoksen Liimanninkoskella pesivän kuningaskalastajan. Kunkkuja olen nähnyt ja kuvannut riittävästi jo Intiassa, joten nyt oli aikaa istuskella rauhassa joen rantatörmällä ja katsella hienon linnun vilahduksia. PPLY-pinnan arvoisesti bongasin myös pikkukultarinnan Lumijoelta – lajin, joka minulla oli jo aiemmin PPLY-pinnana, mutta jonka menetin Kuusamon erottua yhdistyksen toimialueesta.
Kesällä kuvasin myös yhdet häät Kempeleen vanhassa kirkossa ja Tyrnävällä Hannuksen piilopirtillä. Heti häiden jälkeen suuntasimme kesälomareissulle Itävaltaan ja Saksaan, jossa pääsimme kokemaan Alppien komeat maisemat. Ikimuistoisen reissun tuomisina olikin melkoinen setti hienoja maisemakuvia ja runsaasti hienoja kokemuksia. Vielä kun saisi heti alkuvuodesta tehtyä reissun kuvakirjankin valmiiksi, niin olisi jotain kiikkustuolissa muisteltavaa. Paitsi, että se kiikkustuolikin jo löytyy, kun muutimme syksyn aikana Liminkaan. Onpahan sitten vuonna 2014 kaikki lintu- ja kuvauspaikat lähempänä!
Vuoden 2013 syyspuoli meni nopeasti työkiireiden parissa, eikä kuvaamiseen ollut juurikaan ylimääräistä aikaa tai puhtia. Syksyn ehdottomia kohokohtia olivat mm. massiiviset kurkiparvet Muhoksella sekä mm. runsaana vaeltaneet pyrstötiaiset ja hiiripöllöt. Myös taigauunilintuja osui kohdalle ainakin seitsemän yksilöä, mm. neljän linnun parvi Kalajoella, mutta kuvia en lajista vieläkään saanut. Kalajoen marrasrallissa joukkueemme yhytti jopa hippiäisuunilinnun. Loppuvuodelle mahtui vielä kaksi Lontoon matkaa, joista toisen aikana sain jopa lomailla ja tutustua rauhassa kaupunkiin, toisen ollessa työmatka. Lontoon mielenkiintoista lintumaailmaa edustivat mm. puistojen papukaijaparvet ja isohaarahaukat sekä hienot ja monilajiset sorsalammikot. Vuosi 2013 päättyi ennätyslauhojen säiden muodossa, ja joulukuun alussa vallinneesta talvesta ei ollut tietoakaan enää välipäivien lumettomissa vesikeleissä.
Vuosi 2014 tulee olemaan kuvablogini viides vuosi – ja blogin sadas postaus ilmestyy heti alkuvuodesta! Vuosi 2014 tuo mukanaan taas runsaasti lintuja ja hyviä kuvia, joten pysykäähän mukana myös tänä vuonna! Kuvauksellista uutta vuotta kaikille blogini lukijoille – nähdäänpä maastossa!