Myrskyä!

posted in: kuvablogi, retkellä, uutiset | 0

Helgan päivän myrsky iski täydellä voimalla Perämeren rannoille. Keskituulennopeus oli pahimmillaan yli 25 m/s ja kovimmat Hailuodon Marjaniemessä mitatut tuulenpuuskat jopa yli 33 m/s. Tuuli aiheutti moninpaikoin myös omaisuusvahinkoja sekä keskeytti mm. Hailuodon lauttaliikenteen. Myrskyn voiman todellakin tunsi, koska aikuisella miehelläkin oli ajoittain vaikeuksia pysyä pystyssä rannoilla tuulen riepoteltavana. Empä muista ihan heti vastaavaa myrskyä kokeneenikaan!

Valokuvaajallehan tällaiset säät tietävät ”keikkaa”! Ja pakkohan sitä oli lähteä katsomaan rannalle, jossa kyllä sai vuorotellen kunnon hiekkapuhalluksen naamaan ja vesipesun heti perään. Kalajoen rannoilla ollessani myrsky keräsi vielä voimiaan, ja päätinkin suunnata Pyhäjoen eteläosiin, jossa on yleensä selvästi komeampi aallokko. Eikä paikka pettänyt tälläkään kertaa. Useamman metrin korkuiset aallot vyöryivät rantaan jatkuvana virtana, ja merivesi nousi hurjaa vauhtia. Vesi ei pysynyt edes aallonharjalla, vaan tuuli nosti sen paikoin komeana suihkuna ilmaan. Rannassa kävi useampi porukka myrskybongareita ihmettelemässä luonnon voimia sekä kalastajia tarkistamassa veneidensä kiinnityksiä.

Hurjaa vauhtia noussut merivesi sekä korkea aallokko osui valitettavan huonoon aikaan vesi- ja rantalintujen pesintöjen osalta, ja varmaan kaikkialla Perämeren alavilla rannoilla ja luodoilla lintujen pesät hukkuivat. BirdLife Suomi tiedotti asiasta tänään ”Myrsky tuhoaa uhanalaisen lintujen pesintöjä Perämerellä”.