Simonkylällä

25.9.2012 | kuvablogi

Simonkylä on Lapin läänin eteläisimmän kunnan eteläisin kylä, joka sijaitsee komealla paikalla Simojokisuussa. Simonkylä on sodan melskeiltä säilynyt peräpohjalainen kylä, missä on asuttu ainakin 1500-luvulta saakka. Suomen ja Ruotsin välinen maapostiyhteys on kulkenut kylän halki 1640-luvulla raivattua tietä pitkin (nykyisin museotienä), ja jopa Ruotsin kuningas Adolf Fredrik on kulkenut Suomeen kyseistä tietä pitkin vuonna 1752. Simonkylä on ollut alkujaan pitäjän keskuspaikka, mutta se menetti kuitenkin asemansa rautatien valmistuttua alueelle vuonna 1902, minkä jälkeen asutus keskittyi Asemakylälle eli nykyisen kuntakeskuksen alueelle.

Simonkylällä on viljelty maata, pidetty karjaa ja kalastettu 1500-luvulta lähtien. Kylä on ollut 1800-luvulla alueen vaurain kylä, missä on ollut useita suuria kantatiloja, joilla on ollut paljon karjaa, isot pellot ja niityt sekä yksinoikeus lohenkalastukseen Simon vesillä. Vasankarin rannassa on toiminut myös mm. höyrysaha 1800- ja 1900-lukujen taitteessa, mutta kalastus – sekä lohestus ja nahkiaisen pyynti joella että merikalastus – on ollut kyläläisille erittäin tärkeä elinkeino ja turva läpi historian.

Vuoden 1781 kartassa nykyisen museotien alueella on ollut jo kymmenen erillistä taloryhmää. Alueen maisemaa hallitseekin tien varrelle nauhamaisiin ryppäisiin rakennetut komeat talonpoikaistalot, suuret pihapuut ja puurivistöt sekä luonnonmukaisesti hoidetut pientareet, niityt ja hakamaat. Alueen vanha rakennuskanta on hyvin säilynyt, ja alueella on runsaasti 1800- ja 1900-luvun alussa rakennettuja suuria klassistyylisiä puolitoista- tai kaksikerroksisia päärakennuksia. Oman leimansa alueelle tuo kylän itälaidassa virtaava Simojoki sekä vieressä avautuva Perämeri ja kaunis Simon saaristo.

Simonkylän ja laajemminkin Simonniemen alueet kuluvat valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen Simojoen suun kulttuurimaisema. Alueen avoimuutta pidetään nykyisin yllä mm. laiduntamalla lampaita ja ylämaan karjaa. Alueen läheisyyteen on valmistunut vuoden aikana uusia tuulivoimaloita, jotka tuovat modernin lisän idylliseen vanhaan kylämaisemaan.

Alla muutamia kuvia tältä päivältä, kun piipahdin pikaisesti Simonkylällä. Alueella riittäisi kyllä mielenkiintoista tutkittavaa ja kuvattavaa huomattavasti pidemmäksikin aikaa, joten pitääpä miettiä josko tuonne lähtisi joskus oikein ajan kanssa…

Lähteet: Simonkylän kyläyhdistys ry. ja Simojoen suun kulttuurimaiseman kuvaus.

Uutta kuvablogissa

Lumo Light Festival Oulu

Lumo Light Festival Oulu

Lumo Light Festival Oulu on muodostunut viime vuosina erittäin suosituksi alkutalven tapahtumaksi Oulussa. Yhdistäähän tapahtuma uudelta tuoksahtavaa taidetta ja valoa syksyn pimeimpään hetkeen. Vuosien saatossa tapahtumassa on nähty monenlaisia hienoja teoksia, jotka...

Arktisen rannikon kuvia -valokuvanäyttely

Arktisen rannikon kuvia -valokuvanäyttely

Lauantaina 27.11.2021 avautui Kalajoella Kohtaamispaikka Loiston Galleria Loistossa ensimmäinen valokuvanäyttelyni. Näyttelyn nimi on Arktisen rannikon kuvia ja teema esittelee Kalajoen rantojen vähemmän tunnettua vuodenaikaa. Näyttely on esillä huhtikuun 2022 loppuun...

Kalajoen maastopalo

Kalajoen maastopalo

Kalajoen Raution kylän läheisyydessä koettiin heinäkuun lopussa valtavan suuri maastopalo. Kyseessä oli yksi viime vuosikymmenien suurimmista maastopaloista koko Suomessa. Yhteensä metsää ehti pala reilusti yli 300 hehtaaria, ennenkuin palo saatiin hallintaan....