Sininärhi Oulussa

posted in: kuvablogi, lintuharrastus | 0

Kesäkuun ensimmäisellä viikolla entisen Yli-Iin kunnasta saapui lintuharrastajille viestiä, että paikalla oli havaittu mahdollinen sininärhi. Viestin ohessa oli myös kännykkäkuva linnusta, joka varmisti asian samantien, ja jo noin viikon paikalla ollut lintu tuli vihdoin lintuharrastajien tietoon. Kyseessä oli vasta PPLY:n kolmas havainto ja ensimmäinen bongattavissa oleva yksilö. Suomessakin kyseessä on huippuluokan harvinaisuudesta, josta viimeisin havainto on vuodelta 2012. Sininärhi on aikanaan jopa pesinyt Suomessa, mutta on viime vuosikymmeninä taantunut voimakkaasti Suomen lähialueilla.

Minulla kesti työreissujen vuoksi useita päiviä ennen kuin tuli mahdollisuus lähteä lintua katsomaan. Onnekseni lintu viihtyi rauhallisesti saalistellen löytöpaikalla, jonne pääsin vasta sunnuntaina 10.6.2018 lintua bongaamaan. Kävin paikalla ensimmäisen kerran puolenpäivän aikaan, jolloin lintu näkyi hienosti ja saalisteli aktiivisesti, mutta se oli melko huonosti kuvattavissa kovassa keskipäivän vastavalossa ja lämpöväreilyssä. Painuin takaisin läheiselle työmaalle, ja ajattelin palata paikalle vielä uudelleen töiden jälkeen myöhemmin iltapäivällä. Se kannatti, koska nyt valot olivat selvästi paremmat, ja paikka muutenkin rauhallisempi, jolloin tienvarren langoilla rauhallisesti saalistellutta lintua pääsi helposti kuvaamaan autosta.

Rolleri oli minulle PPLY-pinna nro. 310, ja ensimmäinen sitten elokuun 2016 (idänturturikyyhky, Hailuoto). Harvinaista herkkua ne ovat nykyään! Aiemmin olin havainnut kyseisen lajin Pohjois-Pohjanmaalla, Sievissä vuonna 2011, mutta silloin lintu oli Keski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen (KPLY) alueella.