Suomalainen metsä. Millainen se on tänään? Ainakaan se ei ole luonnontilainen. Ja sen eliöstö voi huonosti. Jopa monet meidän “tavalliset” metsälinnut ovat nykyään uhanalaisia. Puuta Suomessa kyllä riittää, ja sitä kasvaa koko ajan lisää. Ainakin niin vakuutellaan. Mutta tuleeko puista Metsää? Tuleeko niistä metsää vaikkapa hömötiaiselle ja metsolle – tai palokärjelle ja kanahaukalle. Mistä kotka löytää riittävän vahvaoksaisen petäjän pesäpaikakseen? Onko metsässä useita puulajeja, onko siellä eri-ikäisiä puita, onko siellä lahopuuta? Onko se Metsää – vai pelkästään metsää? Miksi metsässä on piikkisuoria ojia, jonne metsäkanalintujen poikaset hukkuvat? Ojia, joiden kautta valuvat vedet pilaavat kalakantoja ja uimavesiä. Onko suomalaisella Metsällä tulevaisuutta?
Muutama linkki asiaan:
- Suomen metsien hoito on rakennettu valheille – Metsiä avohakkaavat puupeltomiehet eivät myönnä eivätkä korjaa virheitään (Suomen Kuvalehti, 30.6.2019)
- Uusi tutkimus osoittaa metsätalouden ilmastovaikutukset arvioitua suuremmiksi – Professori: “Käytämme luonnonresurssia vähän hullulla tavalla” (YLE, 2.7.2019)
- Hakkuumäärät ylitetään Suomessa vuosi toisensa perään – Kuinka paljon puuta ja rahaa tarvitaan, jos massiiviset selluhaaveet toteutuvat? (YLE, 13.6.2019)
Tämän jutun kuvat ovat peräisin yhdeltä pohjoissuomalaiselta metsäalueelta, jossa ei laajalla seudulla ollut lainkaan luonnontilaista metsää. Vain eri-ikäisiä ja tasalaatuisia kasvatusmetsiä sekä hyvin lajiköyhä ja vähäinen linnusto. Kerrassaan ankea metsä.