Venäläinen sinirinta

posted in: linnut, lintuharrastus, uutiset | 0

Kuvasin viime toukokuussa (14.5.2011) Kalajoen Vihaspauhalla sinirinnan, jonka kuvia kotona selatessani huomasin, että linnulla oli rengas oikeassa jalassa. Lintu oli melko kähmy, mutta kävi onnekseni hetken aikaa paremmin näkösällä kuivassa ojauomassa. Sainkin kotona luettua aika monta merkkiä renkaasta, joten olin melko optimistinen linnun jäljittämisen suhteen. Sain kolmen-neljän eri kuvan avulla luettua renkaasta seuraavan merkkijonon ” P805—3 -OSK—A”. Huomasin tuosta heti, että lintua ei ollut suinkaan rengastettu Suomessa vaan Venäjällä!

Laitoin linnusta oitis tiedustelun Rengastustoimistoon ja jäin odottamaan vastausta. Olihan tiedossa, että vastausta ei varmaankaan tulisi ihan heti, kun Venäjän suuntaan asioitiin. Vihdoin tammikuun 2012 alussa rengaslöytötiedote kuitenkin putkahti postiluukusta.

Vanha sinirinta ”MOSKWA XP.80523” oli rengastettu edellisenä syksynä (28.8.2010) Venäjän Karjalassa, Loukhskiyn alueella Chernaya Rekassa (66.16 N, 23.50 E). Rangastuspaikka sijaitsee hieman Kuusamon pohjoispuolella, lähellä Vienanmeren rantaa (ks. kartta alla), noin 490 km päässä Kalajoen Vihaspauhalta koilliseen. Aikaa rengastushetken ja kontrollihetken välillä oli kulunut 259 päivää.


Näytä suurempi kartta