Yö karhukojussa

posted in: kuvablogi | 0

Kävimme 10.-11.7. kuvaamassa karhuja Marinselkosen eräkeskuksessa Suomussalmella. Kun tuota ”metsien kuningasta” ei kerran ole luonnossa tullut vastaan, niin nyt oli turvauduttava kojuun ja järjestettyyn ruokintaan. Olihan näiden järjestelyiden turvin myös karhukuvia luvassa. Olimme varanneet kahden hengen ammattilaiskojun metsästä, koska siellä karhuja piti olla runsaasti ja mahdollisuus poikueiden kuvaamiseen oli parempi kuin muualla.

Reissu alkoi heti bongauksella, koska Utajärvellä jo pidempään viihtynyt pikkukiljukotka sattui sopivasti reitin varrelle. Pomarina löytyikin samantien kaartelemasta tutulta paikalta. Martinselkosessa pakkauduimme heti lounaan jälkeen autoihin ja meidät vietiin rajan pintaan, lähemmäs kojuja. Puolentunnin kävelyn jälkeen pääsimme ”pelipaikoille”, missä hämmästys oli melkoinen kun heti kojun takana oli isohko uroskarhu odottamassa tuloamme. Taustalla vilahti samantien emo kahden pennun kanssa. Oppaamme vain huitoi totutusti Akua kauemmas! Pakkauduimme pikapikaa kojuihin ja lisää karhuja alkoi saapua heti ”hollille”. Reilun vartin päästä laskimme kojumme edestä kaikkiaan seitsemän aikuista karhua ja kuusi pentua (4+2)!! Tuo neljän pennun poikue on karhuilla todella harvinaista herkkua, mutta nyt niitä oli alueella kuulemma kaksin kappalein. Toisen pentueen pienin poikanen oli kuulemma ollut pari-kolme päivää kadoksissa suuren uroskarhun käsittelyn jälkeen, mutta palannut alkuviikosta takaisin ruotuun.

Lähimmillään karhut tulivat noin viiden metrin etäisyydelle kojustamme – ulkoa kuului vain kauhea rouskutus ja tuhina. Yllättävän rauhallisia eläimet olivat vaikka paikalla oli useampia poikueita sekä suurempia vanhoja uroskarhuja. Vain pari pientä kisailua näimme, jolloin pennut kiipesivät heti puuhun turvaan. Karhujen taustalla äänimaailmaa hallitsivat korpit sekä kiljuvat merikotkat ja hirnahteleva haarahaukka.

Kaiken kaikkiaan todella hieno ja suositeltava kokemus!!