Nokikana

posted in: kuvablogi, linnut | 0

Nokikana (Fulica atra) on yleisin ja runsaslukuisin rantakanamme. Se pesii pääosin Kemi-Joensuu -linjan eteläpuoleisilla rehevillä järvillä ja meranlahdilla. Nokikana poikkeaa muista rantakanoista, koska se liikkuu enimmäkseen uiden ja etsii ravintonsa pääasiassa sukeltamalla. Laji viihtyy parhaiten vedestä kasvavissa ruovikoissa, mutta pesii myös korte- ja kaislareunuksissa sekä aukkoisilla rantaluhdilla. Nokikana puolustaa reviiriään kiivaasti, joten useamman parin keskittymiä tavataan vain laajimmissa ruovikoissa. Nokikanakoiraat käyvät keväin reviiriään uhkaavan toisen koiraan kimppuun komean taistelun avulla, missä linnut potkivat toisiaan räpyläjaloillaan.

Alla olevat nokikanakuvat on kuvattu Raahen Aittalahdella, missä pesii tiheä nokikanakanta.